Wat te doen bij brandend maagzuur?

Wat te doen bij brandend maagzuur?

Brandend maagzuur is een verschijnsel wat vaak voorkomt en erg vervellend kan zijn. Brandend maagzuur ontstaat op het moment dat maagzuur zich in de maag ophoopt en via de slokdarm omhoog komt. Het geeft een branderig gevoel ter hoogte van de borst, dit gevoel kan zich tot aan de hals uitbreiden.

De inhoud van de maag wordt normaliter afgescheiden van de slokdarm door een sluitspiertje. Er zijn verschillende redenen waarom dit sluitspiertje open kan gaan staan. Als dit sluitspiertje open gaat staan kan de inhoud van de maag naar de slokdarm komen waar het voor het vervellende gevoel zorgt. In liggende positie ervaart men meer last van brandend maagzuur omdat de inhoud van de maag dan vrij de slokdarm in kan stromen.

Het zuur in onze maag veroorzaakt geen brandend gevoel omdat de maagwand beschermt wordt door een laag slijmvlies. De slokdarm is echter wel gevoelig voor maagzuur door het ontbreken van een beschermende laag.

Er zijn verschillende medicijnen in omloop welke kunnen helpen bij brandend maagzuur. Veel van deze medicijnen zijn zonder doktersrecept vrij verkrijgbaar bij apotheek of drogist. In plaats van medicijnen te gebruiken is brandend maagzuur in veel gevallen te voorkomen door aanpassingen te maken in de leefstijl.

Een natuurlijk middel welke helpt tegen brandend maagzuur is calcium. Calcium is een mineraal welke in veel brandend maagzuur medicijnen als werkzame stof wordt gebruikt. Zo wordt calcium gebruikt in het bekende anti brandend maagzuur middel Rennie. Calcium komt ook voor in natuurlijke voedingsmiddelen zoals yoghurt. Bij milde vormen van brandend maagzuur kan een schaaltje yoghurt daarom ook verlichting van de klachten geven. Maak daarbij wel altijd gebruik van magere of vetvrije yoghurt. Vet kan de maagzuur klachten verergeren.

Wanneer naar de huisarts met brandend maagzuur?
Iedereen heeft weleens last van brandend maagzuur. Dit kan komen door het eten van dingen welke brandend maagzuur kunnen triggeren. Denk daarbij aan alcohol, pepermunt of chocolade. Ook het drinken van zure vruchtensappen zoals jus d’orange kan brandend maagzuur triggeren. Ook het koolzuur van frisdranken hebben het effect dat deze brandend maagzuur kunnen triggeren.

Als je af en toe last hebt van brandend maagzuur en je kunt dit verklaren door wat je gegeten en gedronken hebt dan is er niets aan de hand. Door voorzichtiger te zijn met deze voedingsmiddelen kan je brandend maagzuur voorkomen. Soms is het de combinatie van voedingsmiddelen welke brandend maagzuur triggeren. In de middag een paar biertjes, na het vette avondeten een dubbele espresso met een paar bonbons bijvoorbeeld. Terwijl je van een paar biertjes normaal gesproken geen last van brandend maagzuur krijgt.

Als je meerdere malen per week last van brandend maagzuur hebt dan kan het verstandig zijn om de huisarts te bezoeken. Zeker als je al een geruimde tijd maagzuur remmende middelen gebruikt welke maar weinig verlichting geven. Als maagzuur langdurig in de slokdarm kan komen dan kan dit op de lange termijn problemen gaan geven. De slokdarm kan op ten duur ontstoken raken door het maagzuur. Op de lange termijn (jaren) kan er een Barrett slokdarm ontstaan. Door beschadigingen aan de slokdarm is dan het weefsel blijvend veranderd.

Veel voorkomende oorzaken van brandend maagzuur
Naast voeding zijn er nog andere oorzaken welke brandend maagzuur kunnen veroorzaken. Een bekende oorzaak is de zwangerschap. In de tweede helft van de zwangerschap komt de maag dusdanig in de verdrukking dat er maagzuur omhoog gedrukt kan worden. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van brandend maagzuur, naar schatting heeft zeker de helft van de zwangere vrouwen last van brandend maagzuur.

Ook overgewicht kan ervoor zorgen dat de druk op de maag toeneemt, hierdoor kan het maagzuur makkelijker vanuit de maag richting de slokdarm gedrukt worden.

Als de darmen verstopt zijn kan er ook brandend maagzuur ontstaan. Omdat het voedsel moeilijker zijn weg richting de darmen kan vinden zal de druk op de maag groter worden. De remedie tegen het brandende maagzuur ligt in deze gevallen in het verhelpen van de verstopping van de darmen.

Op oudere leeftijd kan men ook last krijgen van brandend maagzuur. Dit heeft niets te maken met een toenemende druk op de maag maar met het zwakker worden van de sluitspier tussen de maag en de slokdarm. Als men last van brandend maagzuur heeft als gevolg van ouderdom zal men extra alert moeten zijn op het voedsel wat genuttigd wordt.

Een fysieke afwijking waardoor maagzuur zijn weg richting de slokdarm kan vinden is een middenrifsbreukje. Bij een middenrifsbreukje is er sprake van een te grote opening van het middenrif. Een klein deel van de maag komt dan in de borstholte te liggen welke hierdoor is ontstaan. Als gevolgd hiervan kan de sluitspier tussen de maag en de slokdarm niet sluiten, deze blijft dan open staan waardoor de inhoud van de maag makkelijk naar de slokdarm kan stromen.

Hoe brandend maagzuur te voorkomen?
Het eten van een zware maaltijd kan brandend maagzuur veroorzaken. Als dit het geval is kan men brandend maagzuur voorkomen door dagelijks 5 tot 6 kleine maaltijden te eten in plaats van de gebruikelijke 3 maaltijden. Ook van vet en pittig eten is bekend dat dit bij veel mensen brandend maagzuur klachten kan geven. Brandend maagzuur is te voorkomen door te kiezen voor magere vleessoorten, terughoudend te zijn met peper en pittige kruiden en gefrituurd voedsel te laten staan.

Brandend maagzuur is vrijwel altijd het ergst in liggende positie. Sommige mensen ervaren geen brandend maagzuur als ze zitten of staan terwijl ze wel brandend maagzuur ervaren zodra ze naar bed gaan. Door ervoor te zorgen dat het hoofd hoger komt te liggen wordt voorkomen dat de maaginhoud naar de slokdarm kan stromen. Dit kan gedaan worden door het hoofdeinde van het bed te verstellen of door gebruik te maken van een aantal kussens.