Wat biedt Zolpidem?

Wat biedt Zolpidem?

Waar de meeste slaap- en pijnstillers bij de groep Benzodiazepinen thuishoren, is dat niet het geval bij Zolpidem. De werking ervan heeft echter bijna hetzelfde effect, maar heeft het bijvoorbeeld geen spierverslappend effect. Ook kan Zolpidem voor een langere periode gebruikt worden waardoor de kans op een volledige genezing groter is. de bijwerkingen blijven ook bij een gematigd gebruik gedurende een lange periode beheersbaar en treden er daarna ook geen sterke ontwenningsverschijnselen op.

Zolpidem wordt ook wel een hypnotische drug genoemd

Personen met slaapproblemen zullen het effect van Zolpidem wel waarderen omdat het hun helpt bij het in slaap vallen. In dit opzicht is er een verschil met andere slaapmiddelen omdat die ook tijdens hun slaap hun werking blijven behouden. De receptoren in de hersenen worden beïnvloedt en met name die welke reageren op het aminozuur GABA en wordt het slaapproces zo op orde gebracht. in het geval van epilepsie, angststoornissen en extreme psychiatrische problemen wordt Zolpidem ook voorgeschreven om het lichaam tot rust te brengen.

Het is van belang om bij het gebruik van Zolpidem rekening te houden met de langdurige gevolgen indien er geen rekening is gehouden met de dosering.

Ook langdurig gebruik kan in sommige gevallen lijden tot een verslaving en is langzaam afbouwen dan aangeraden. verslavingsverschijnselen treden echter het vaakst op bij personen die al eerder verslaafd waren aan een bepaald middel (alcohol, andere medicijn). De overige bijwerkingen kunnen sterk variëren en wordt meestal geklaagd over een droge mond of spierpijn. Ook geheugenverlies wordt soms gemeld en dienen gebruikers van deze medicijn rekening te houden met een verminderd reactievermogen.