Hard water, hoe ongezond is het?

Hard water, hoe ongezond is het?

drink-waterJe hoort vaak dat hard water niet goed is, maar voor wie is het eigenlijk niet goed? Je zou je kunnen voorstellen dat het niet goed is voor de mens, maar dit is een fabeltje. Indirect heeft het soms effecten, omdat hard water dingen kan aantasten zoals koperen leidingen, die ervoor zorgen dat het water een koper smaak krijgt en dit is ongezond voor de mens. Toch heeft hard water geen direct effect op de gezondheid van de mens. Dit komt omdat hard water niks meer inhoudt dat dan er een hoge concentratie aan carbonaten, bicarbonaten en sulfaten bevat en dit is niet iets wat schadelijk is voor de mens. Verder kan de eenheid van hardheid oplopen van 8 (gemiddeld) tot boven de 30, en dan zou je pas kunnen spreken over zo’n danige hardheid dat het ongezond begint te worden. In feite is hard water dus niet ongezond, maar we doen er wel alles aan om het te voorkomen. Waarom doen we dat dan?

 

Hard water is slecht voor leidingen

Hard water is bijvoorbeeld niet goed voor leidingen en apparatuur waardoor het water stroomt. Door de hoge concentratie stoffen die er in zitten, krijg je een reactie met de leidingen die door de apparatuur of voor de apparatuur zitten. Hierdoor kunnen de leidingen als het ware dichtslibben, want er komt een neerslag aan de binnenkant van de leidingen die ervoor zorgt dat het water wat daarna komt minder goed door de leiding stroomt. Ander bijkomend nadeel is dat het water ook in warme vorm niet goed tot zijn recht komt, immers, de warmte moet nu ook door een neerslaglaag waardoor de warmte niet goed buiten de leidingen komt. Hierdoor is hard water dus niet echt wenselijk.

 

Je moet meer zeep gebruiken

Ander nadeel is dat je meer zeep moet gebruiken bij wasmachines omdat hard water slecht reageert met zeep. Je moet dus veel meer zeep toevoegen dan eerder om ervoor te zorgen dat je was wel schoon wordt.

 

Bron: http://waterontharder-kopen.com